SPECIALNOST

Specialnost 2018-08-27T12:50:33+00:00

| Ambulanta za ultrazvok

Ultrazvočne preiskave opravljamo z namenom spremljanja strukture in delovanja posameznih organov v okviru različnih specialnosti. Opravljamo ultrazvok: trebušnih organov, srca, vratnih žil, ožilja nog in rok, testisov, prostate, mehurja z meritvijo zastanka urina, mišic in mehkih tkiv, dojk, ščitnice in vratnih struktur ter ginekološki ultrazvok. Ultrazvočna preiskava nam omogoča, da spremljamo in prepoznamo anatomske spremembe na organih in tkivih, opazujemo vnetne procese, tumorje, tekočinske kolekcije, potek in spremembe ožilja, spremljamo razvoj ploda, itd. Ultrazvok predstavlja zdravju nenevarno neinvazivno preiskavo pri kateri lahko z veliko verjetnostjo izključimo ali potrdimo bolezensko dogajanje. Ultrazvočna preiskava ima v diagnostičnem postopku prednost pred drugimi slikovnimi metodami saj je neboleča in neškodljiva. V primeru, da pri ultrazvoku odkrijemo spremembe, ki naznanjajo bolezen je pogosto potreben obisk pri ustreznem specialistu.

| Ambulanta za bolezni ožilja – vaskularna ambulanta

V vaskularni ambulanti izvajamo klinični pregled in ultrazvočno diagnostiko arterij in ven. Izvajamo zdravljenje varic, tudi estetsko motečih s sklerozacijo. V vaskularni ambulanti priporočamo pregled vsem, ki imate bolečine v nogah pri hoji ali v mirovanju, občutek hladnih nog, bolečine v nogah, občutek težkih nog, nočne krče, nemirne noge ali občutek mravljinčenja.

Po opravljenem kliničnem pregledu opravimo ultrazvočno preiskavo obeh okončin, da ocenimo prekrvavitev ven in arterij. Pretok krvi po žilah spremljamo z barvnim doplerjem in ocenjujemo morebitne motnje pretoka. V primeru obolenja indentificiramo mesto zožitve in izmerimo njeno stopnjo.

Pri boleznih ožilja opažamo najpogosteje vnetja v področju površinskih ven – flebitis ali vnetje globokih ven – tromboflebitis, ki nezdravljen lahko privede do resnih zapletov v žilni steni. Nastane tromb, ki se lahko odlepi od žilne stene in tako povzroči pljučno embolijo. Oteklina gležnja oziroma goleni sta pogosta znanilca obolenja ožilja.Oteklina se zmanjša pri počitku leže ali z dvignjenimi nogami, ob vročini ali dolgotrajnem stanju pa se oteklina povrne oziroma poslabša. Zaradi neustreznega zdravljenja ven se lahko pojavi golenja razjeda ali spremembe na koži, ki se kažejo kot rdečkasto-rjave pege velikosti kovanca.

Pojavljajo se na hrbtišču stopala in v okolici gležnja. V začetku bolezni se te spremembe pojavijo le ob daljšem stanju oziroma mirovanju. Z napredovanjem bolezni postanejo spremembe stalne, se večajo in napredujejo do podkolena ter lahko postanejo modre. V področju goleni se lahko pojavi vnetje kože, ki se kaže kot ekcem. Spremlja ga rdečina, topla koža, pekoč občutek in zbadanje. Vnetje je lahko suho ali mokro. Če vnetje postane mokro iz prizadetega mesta izceja bistra rumeno-rdeča tekočina. Takrat govorimo, da gre za motnje v prekrvavitvi kože.

Da bi ohranili ožilje zdravo, omejite dejavnike tveganja, opustite kajenje in se izogibajte mastni in pretirano začinjeni hrani. Izogibajte se stanju na mestu in sedenju. Ne sedite prekrižanih nog. Med sedenjem privzdignite noge in jih položite na pručko. Če imate krčne žile se izogibajte sončnim žarkom. Skrbite za redno telesno vadbo in hodite na sprehode. Po opravljenem kliničnim pregledu in ultrazvoku poda zdravnik zaključno mnenje o nadaljnih ukrepih.

| UZ vratnega ožilja

Pri pregledu vratnega ožilja smo zlasti pozorni na aterosklerotične spremembe na vratnih arterijah saj lahko pomembno ovirajo pretok krvi v možgane in so dejavnik tveganja vzrok za nastanek možganske kapi. Preiskavo priporočamo zlasti ljudem, ki imajo povišan krvni tlak, kadilcem, ljudem s povišanim holesterolom, imajo enostransko oslabljenost, novonastalo motnjo govora ali sladkorno bolezen in osebam, ki imajo prehodne nepojasnjene omedlevice TIA, tako imenovane tranzitorne ishemične atake zato ocenjujemo stopnjo zožitve. Stanje vratnih arterij je pomemben pokazatelj stanja ostalega ožilja saj je ateroskleroza proces, ki prizadene tudi ostale arterije v telesu. Pomembnejše zožitve (nad70%) zdravimo endovaskularno s tako imenovanim žilnim pristopom ter zdravili z namenom, da preprečimo nastanek ishemične možganske kapi.

| UZ srca

Ultrazvok srca opravljamo z namenom ugotavljanja morebitnih sprememb na srcu ali ožilju. Opazujemo krčenje in sproščanje (raztezanje) srca, srčne votline, velike srčne žile (arterije in vene) ter merimo pretoke krvi in ocenjujemo delovanje srčnih zaklopk Med preiskavo opazujemo, da v srcu ni krvnih strdkov in da ni prirojenih ali pridobljenih malformacij. Ultrazvok je priporočljivo opraviti pri sumu na srčno popuščanje, pri sumu na vnetje srčne mišice ali srčne ovojnice, stanjih po infarktu ali pljučni emboliji, pri motnjah srčnega ritma, povišanem krvnem tlaku, pri pogostem tiščanju v prsih, povišanem holesterolu, sladkorni bolezni, ipd.

| Ambulanta za proktologijo in abdominalno kirurgijo

Kri v blatu je eden od znakov, ki nas opozarja, da je s prebavili nekaj narobe. Najpogostejši vzrok krvavitev iz analne odprtine so hemoroidi, ki jih ljudje po pravilu zdravijo sami, prepogosto na neustrezen način. Večina krvavitev je sicer nenevarnih vendar terjajo resno obravnavo, da izključimo bolezen ali maligno obolenje, ki terja nadaljno diagnostiko in zdravljenje. V proktološki ambulanti se ukvarjamo z zdravljenjem bolezni zadnjika in danke in sicer; hemoroide, analno fisuro, fistule, abscese, vnetja, zaprtja, uhajanje blata, kondilome, analne tromboze, pilonidalni sinus, tumorje, ipd. V ambulanti za abdominalno kirurgijo obravnavamo bolezni trebušne stene in trebušnih organov. Pregledujemo popkovne, dimeljske, femoralne in pooperativne kile, obravnavamo težave z žolčnikom, žolčevodi in žolčnimi kamni, bolezni jeter, vranice, želodca in trebušne slinavke ter črevesja.

| Ultrazvok mod – skrotuma

Zajema pregled mod, obmodkov in okolnih tkiv. Pregledujemo zatrdline, boleče predele ali otekline, poškodbe, ipd. Opazujemo vnetja v modih ali obmodku, tumorje, tekočinske kolekcije v testisih – hidrokele ali razširitve ven – varikokele. Preiskava je neboleča in varna ter jo zlasti priporočamo mlajšim moškim med 20. in 45. letom, saj se maligni tumorji, ki se kažejo kot neboleča zatrdlina v modu pojavljajo zlasti v tem starostnem obdobju. Prognoza ozdravitve zgodaj odkritega tumorja je zelo ugodna. Moškim, ki so bili operirani zaradi raka na modih, priporočamo redne UZ preglede mod in trebušnih organov 1krat letno.

| Ultrazvok vratu in ščitnice

Zajema pregled: ščitnice, žlez slinavk, bezgavk, in mehkih delov vratu. Ugotavljamo vnetne spremembe, kamne v izvodilih slinavke, tumorje, gomolje v področju ščitnice, velikost, prekrvavljenost in zgradbo ščitnice, prisotnost cist ipd. Priporočamo vam, da poleg ultrazvoka opravite tudi pregled ščitničnih hormonov TSH (T3 in T4).

| UZ trebušnih organov

Pri ultrazvoku trebušnih organov pregledujemo jetra, žolčnik in žolčne vode, trebušno slinavko, ledvici in nadledvični žlezi, sečni mehur, vranico ter velike žile v trebušni votlini. Ugotavljamo tudi morebitno prisotnost proste tekočine v trebušni votlini. Pri ženkah opravimo orientacijski pregled maternice in jajčnikov, pri moških pregledamo prostato in izmerimo njen volumen.

| Ambulanta za bolezni dojk

Klinični pregled dojk in ultrazvok je primarna preiskava za zgodnje odkrivanje raka na dojkah, ki jo izvaja zdravnik ginekolog in jo zlasti priporočamo mlajšim ženskam, saj so dojke z mamografijo zaradi gostote tkiva slabše pregledne. Ker je ultrazvok neinvazivna metoda in relativno natančna pri razlikovanju cist od solidnih tvorb kot tudi pri razlikovanju žlez od drugih sprememb jo priporočamo tudi kot dopolnilno metodo za razjasnitev tvorb, ki so bile odkrite na mamografiji. Ultrazvok je primeren tudi za nosečnice in doječe matere.

Poleg ultrazvoka opravimo tudi klinični pregled dojk, regionalnih bezgavk v podpaznušni loži. Po opravljenem kliničnim pregledu in ultrazvoku poda zdravnik zaključno mnenje. Svetujemo vam, da redno izvajate samopregledovanje dojk. Več si lahko preberete na spletni strani: http://dora.onko-i.si/domov/index.html?no_cache 

| Akupunktura

Akupunktura je starodavna kitajska medicinska tehnika zdravljenja in se je obdržala do danes predvem zaradi svoje učinkovitosti. Deluje zdravilno saj uravnoteži pretok vitalne energije pri tem deluje tudi preventivno saj krepi obrambne sposobnosti telesa, ki preprečijo razvoj bolezni.

Poleg zdravilnega in protibolečinskega učinka ima akupunktura še sedativni in homeostatski učinek. S pomočjo akupunkture zdravimo: migrene in druge glavobole, bolečine v hrbtenici, vratu, sklepih, obvladujemo kronično bolečino mišičnoskeletnega ali nevrogenega izvora, blažimo kronično bolečino pri rakavih bolnikih, uravnavamo krvni tlak, uravnavamo srčni utrip, blažimo menstrualne težave, odpravljamo posledice kroničnega stresa, blažimo alergijske težave odpravljamo odvisnost od kajenja, blažimo tesnobna stanja, situacijsko depresijo, nespečnost, nervozo, bolezni perifernega živčevja, prebavne motnje, ipd.

Protibolečinski učinek dosežemo tako da s stimulacijo energijskih točk prekinemo dotok bolečinskih dražljajev v možgane. Z akupunkturo dosežemo, da se v našem živčevju izločajo naravne snovi, ki so podobne morfiju, kar ima za posledico zvišanje bolečinskega praga. Endorfini, ki se izločajo pri akupunkuri imajo sedativni učinek, ki blagodejno vplivajo na počutje. Homeostatki učinek se kaže tako da se organizem oziroma njegovo notranje okolje vrne v stanje v kakršnem je bilo pred nastankom bolezni. Lastnost homeostaze je namreč, da svoje notranje okolje ohranja stabilno, kar je pogoj za ohranitev zdravja in posledično življenja.

Obstaja dvanajst parov glavnih meridianov, ki so med seboj simetrično povezani po levi in desni strani telesa. Meridiani predstavljajo poti po katerih se pretaka energija in so povezani z določenim notranjim oganom ali telesnim sistemom. Vsak meridian vsebuje določno število akupunkturnih točk, ki jih stimuliramo s pritiskanjem – akupresuro, zbadanjem – akupunkturo, elektrostimulacijo akupunkturnih točk, refleksoterapijo, Shiatsu… Z akupunkturo skušamo vzpostaviti ravnovesje v organizmu in odpraviti energijsko blokado, ki je povzročila neravnovesje.

| Protibolečinska ambulanta

V protibolečinski ambulanti se ukvarjamo z zdravljenjem oziroma lajšanjem kronične bolečine. Poleg zdravljenja z zdravili v obliki tablet, kapsul, sirupov, obližev, izvajamo tudi regionalno blokado živca ter aplikacijo zdravila v sklep. Najpogosteje se srečujemo s pojavom kronične bolečine pri ljudeh, ki bolujejo za bolečinami v hrbtenici, ki imajo osteoporozo, artritis, bolečine v sklepih in pri ljudeh, ki bolujejo za rakom.

Kronična bolečina negativno vpliva na kakovost življenja in je pogostejša pri starejših ljudeh. Nezdravljena oziroma nezadostno zdravljena kronična bolečina vpliva na kakovost spanca, povzroča anksioznost ali depresijo, zaprtje in na splošno slabo vpliva na samo kvaliteto življenja. Zmotno je namreč mnenje, da je kronična bolečina neizogibna in neozdravljiva ter, da je sestavni del bolezni ali staranja zato je ne smemo ignorirat in se z njo sprijazniti.

V protibolečinski ambulanti obravnavamo bolnike, ki jim bolečine ne moremo pozdraviti s standardnim protibolečinskim zdravljenjem. Pojav in jakost bolečine lahko tudi izmerimo, saj je včasih ta močnejša kot jo oceni zdravnik in zato pogosto neustrezno zdravljena. Kronične bolečine včasih ne moremo v celoti odpraviti, vendar obstajajo načini s katerimi jo lahko do določene mere lajšamo.

Zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje bolečin imenujemo analgetiki in jih izberemo glede na jakost bolečine in vzrok. Pri nevnetnih pocesih in blagih bolečinah uporabljamo zdravila kot so: Lekadol ali Panadol. V kolikor je prisoten vnetni proces zdravimo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili kot so: Ketonal, Nalgesin, Naprosyn, Naklofen, Ibuprofen, Arcoxia, ipd. Močnejše bolečine zdravimo s pomočjo opioidnih analgetikov. Za zdravljenje uporabljamo tudi kortikosteroide, lokalne anestetike, mišične relaksante, ipd.

Poleg zdravljenja z zdravili v obliki tablet ali kapsul se pri zdravljenju kronične bolečine poslužujemo v tehnike vnosa zdravila na mesto bolečine v obliki regionalnih blokad ali intraartikularnih injekcij tako imenovanih blokad.

Za zdravljenje oziroma lajšanje kronične bolečine je primerna tudi akupunktura, ki jo tudi izvajamo v našem zavodu. Več o akupunkturi si lahko preberete v opisu na naši prvi strani.

| Ortopedska ambulanta

Ambulanta se ukvarja z zdravljenjem bolezni in poškodb gibalnega sistema. Zdravimo bolečine v hrbtenici, sklepne bolečine kot so; bolečine v ramenih, komolcu (teniški komolec), kolkih, kolenih, gležnjih, malih sklepih, deformacija stopal, itd. Bolečina je lahko kostnega izvora, lahko izvira iz mišic, mišičnih narastišč, tetiv, živčevja, ipd. Težave povzočajo obrabljeni sklepi, asimetrija, slaba drža, ukrivljenost hrbtenice, starostne spremembe in deformacije kosti kar ima za posledico bolečino, oteklino v področju obolenja, izliv v sklep, šepanje, preskakovanje ali izpah sklepa, občutek nestabilnosti, mravljinčenje, ipd. Posledica bolezni je zmanjšana fizična aktivnost ter delovna nezmožnost. Glede na naravo težav in na podlagi dosedanjih preiskav ter upoštevajoč poklicno usmerjenost in obremenitev na delovnem mestu, hobije, športno aktivnost in življenjski stil predlagamo ustrezno nadaljno diagnostiko in zdravljenje. Prosimo Vas, da s seboj prinesete morebitno medicinsko dokumentacijo, ki je vezana na težave zaradi katerih prihajate na pregled.

| Merjenje nuhalne svetline

Optimalen čas za pregled je med 11. tednom 4 dni in 14. tednom 2 dni, nosečnosti in ga priporočamo vsem nosečnicam neglede na starost, saj s preiskavo odkrijemo do 90 % plodov s tveganjem za Dawnov sindrom. Povečana nuhalna svetlina pomeni tveganje za pojav srčnih ali kromosomskih napak kot pri Dawnovem sindromu. Nuhalno svetlino predstavlja kožna guba na plodovem zatilju, ki je zapolnjena z mezgovno tekočino, ki po 14. tednu nosečnosti z razvojem mezgovnega sistema postopoma izgine. Med samo preiskavo izmerimo tudi velikost ploda in določimo plodovo starost ter opravimo morfološki pregled ploda. Na podlagi materine starosti in velikosti nuhalne svetline določimo s pomočjo računalniškega programa tveganje za pojav Dawnovega sindroma. V določenih primerih vam zdravnik po opravljeni meritvi nuhalne svetline priporoči odvzem krvi za dvojni hormonski test, S-HCG prosti in S-PAPP-A. V tem primeru vam po prejetju izvidov s pomočjo računalniškega programa izračunamo sestavljeni izračun. V našem zavodu opravlja pregled nuhalne svetline, ginekolog porodničar z mednarodno licenco.

Po opravljenem pregledu prejmete pisni izvid z opravljenimi meritvami. Slikice in posnetke lahko shranimo na vaš USB ključek ali pošljemo na vaš elektronski naslov.

| Kardiološka ambulanta in ultrazvok srca

Ambulanta se ukvarja z diagnosticiranjem in zdravljenjem bolezni srca in srčnožilnega sistema. Pri pregledu opravimo merjenje krvnega tlaka in elektrokardiogram – EKG. Po presoji zdravnika opravimo ultrazvok srca in laboratorijsko diagnostiko. S takšnim pregledom ocenimo stanje in odkrijemo morebitna tveganja za obolenje srčnožilnega sistema kot so: angina pektoris, motnje srčnega ritma, prirojene bolezni srca, bolezni zaklopk, bolezni aorte, srčno popuščanje, vnetje srčne mišice, vnetje srčne ovojnice, spremljamo stanje srca po prebolelem infarktu, ipd. Prosimo Vas, da s seboj prinesete morebitno medicinsko dokumentacijo, ki je vezana na težave zaradi katerih prihajate na pregled.

| Dermatološka ambulanta

V ambulanti za kožne bolezni izvajamo pregled in zdravljenje najpogostejših kožnih bolezni kot so: akne, alergije, seboroični dermatitis, kontaktni dermatitis, atopijski dermatitis, luskavica, herpes, bradavice, moluske in številne druge kožne bolezni Zdravimo kožo in vidne sluznice zaradi navadnega vnetja ali vnetja, ki je bilo povzročeno z okužbo (glivično, bakterijsko, virusno, ipd). Pregledujemo suspektne kožne spremembe ob sumu na kožni rak Suspektne kožne spremembe tudi odstranjujemo in pošljemo na patohistološko obravnavo. Ukvarjamo se z zdravljenjem venskih obolenj (varic) na spodnjih okončinah in zdravljenjem venske golenje razjede.

V dermatološki ambulanti izvajamo diagnostiko in zdravljenje dermatoloških obolenj kot so: akne, luskavica, ekcem, rosacea, izpadanje las, pigmentna znamenja in madeži, pecljati fibromi, nevusi, bradavice, kožni izrastki, dermatitis, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, alergije, moluske, okužbe nohtov in kože – zlasti glivične, odkrivanje melanoma, ki je najpogostejši kožni rak. Kožne spremembe pregledamo in jih ocenimo kot benigne – nenevarne ali maligne – potencialno nevarne. V suspektnih primerih kožno spremembo odstranimo in opravimo histološki pregled po katerem podamo dokončno oceno kožne spremembe in predlagamo ustrezno zdravljenje. Odstranitev poteka v lokalni anesteziji zato predhodna priprava na poseg ni potrebna. Po posegu lahko pride do zapletov, ki so poznani pri vseh kirurških posegih, tj. krvavitev, modric, okužbe rane, dehiscence rane, ipd. Po odstranitvi šivov priporočamo, da brazgotino masirate in mažete z mastno negovalno kremo. Nekatera kožna znamenja zdravimo z krioterapijo – zamrzovanjem ali z elektrokavterizacijo.

Pri obolenju lasišča opravljamo pregled in predlagamo zdravljenje. Bolezni lasišča so lahko okužbe v lasišču, ki imajo za posledico izpadanje las, krožno izpadanje las – alopecia areata, ipd. V dermatrološki ambulanti pregledujemo in zdravimo tudi bolezni nohtov na rokah in nogah.

| Ambulanta za spolne bolezni

V ambulanti za spolne bolezni opravljamo preglede spolno prenosljivih okužb oz. bolezni kot so; genitalni herpes, genitalne bradavice – kondilomi (HPV), gonorejo, sifilis, sramne uši, gljivične okužbe spolovila, garije spolovila, Trichomonas vaginalis, okužbe s klamidijo, mikoplazmo in/ali ureaplazmo. Izvajamo testiranja in zdravljenje v primeru pozitivnih testov. Izvajamo tudi testiranja na spono prenosljive bolezni kot so HIV; hepatitis B in C ter Sifilis.

Obstajajo spolno prenosljive okužbe – SPO in spolno prenosljive bolezni – SPB. Ko ima pacient spolno prenosljivo okužbo pomeni, da še ni zbolel, torej je z njo okužen in lahko z boleznijo okuži zdrave ljudi. Ko se iz okužbe razvije bolezen govorimo, da ima pacient spolno prenosljivo bolezen. Ravno zato je zelo pomembno zgodnje testiranje, da ugotovimo ali je pacient kužen ali ne. Zelo pomembno je ustrezno zdravljenje v zgodnji fazi,da preprečimo zaplete, ki se pojavljajo pri nezdravljenih pacientih.

Preglede in testiranja v ambulanti za spolno prenosljive bolezni izvajamo popolnoma anonimno izven ordinacijskega časa ostalih ambulant.